Telekom Slovenije zabilježio rekordan broj cyber napada u prvoj polovici godine

Bez autora
Jul 23 2024

U prvom polugodištu u centru za kibernetičku sigurnost i otpornost Telekoma Slovenije zabilježen je rekordan broj kibernetičkih napada i sigurnosnih incidenata.

Sigurnosnih incidenata bilo je tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine, a trend se pojačava, upozoravaju. Kako napominju, napadači sve više koriste umjetnu inteligenciju kako bi si pomogli.

Ove godine došlo je do naglog porasta broja t. ja RAAS napadi, u kojima napadači onemogućuju rad tvrtke šifriranjem informacija, a zatim traže otkupninu u zamjenu za pristupni ključ, objasnili su.

Primarni izvor ovakvih napada je online fishing ili phishing, zbog čega, osim odgovarajuće zaštite na razini tehnologije i protokola, Telekom Slovenije ističe važnost odgovarajuće edukacije zaposlenika o mogućim sigurnosnim rizicima. Većina sigurnosnih incidenata i dalje je vezana uz neprimjereno ponašanje korisnika, istaknuli su.

Slijede tzv. tehnički napadi koji proizlaze iz instalacije zlonamjernog softvera kao što su virusi, crvi, trojanci, adware, programi za rudarenje kriptovaluta itd. Česta je i informacijska zlouporaba ukradenih podataka te zlouporaba prava i otkrivenih softverskih ranjivosti.

Voditelj Telekomova centra za kibernetičku sigurnost Rok Peršak upozorio je da napadači sve više obraćaju pažnju na manje tvrtke i pojedince koji najčešće nemaju odgovarajuću ili manjkavu kibernetičku zaštitu.

“Iako je zarada od ovih meta niža, lakoća napada dovoljno je velika motivacija za napadače. Pritom su alati koje koriste sve sofisticiraniji i lakše dostupni, a pomaže im i umjetna inteligencija, pa im visoka razina znanja iz područja informatike više niti ne treba”, objasnio je.

Prema Peršakovim riječima, većina sigurnosnih incidenata vezana je uz aktivnosti pojedinaca na internetu, koji često zanemaruju pravila sigurnog korištenja interneta ili podcjenjuju online opasnosti. Između ostalog, još uvijek je čest slučaj da korisnici koriste iste korisničke podatke i lozinke za različite digitalne platforme, poput profila na društvenim mrežama, trgovina, internetskih banaka i slično.

Kako ističu u Telekomu, to iskorištavaju internetski prevaranti te mnoštvo podataka, poput korisničkih imena, lozinki ili telefonskih brojeva, završi na dark webu i preprodaje se.

Stručnjaci stoga savjetuju da se za različite pristupe internetu koriste različite i jake lozinke od najmanje 12, a još bolje 16 znakova. Gdje je to moguće, treba također omogućiti višefaktorsku autentifikaciju.

Telekom također poziva na oprez s elektroničkim porukama. “U e-mailovima nepoznatih pošiljatelja ne prelazite na linkove (mogu biti skriveni u grafičkim prikazima) i ne otvarajte privitke, a posebno ne unosite svoje osobne podatke, lozinke ili brojeve platnih kartica jer ih davatelji usluga ne prikupljaju u takve načine", naglašavaju.

Za dodatnu sigurnost prilikom pregledavanja interneta preporučuju i uključivanje sigurnosne provjere web stranica koje koriste usluge kao što su Secure Web ili Secure Business Web Telekoma Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik